אהבנו את "אוי, אליאס, אליאס" אבל זו לא הולכת להיות ביקורת, כי כבר כתבו לפני. באחד הקטעים במופע שואל דרור קרן את ליליאן ברטו "סלחי לי, מה את עושה במוצאי שבת?" נזכרתי בזה כשראיתי את כותרת המשנה הזאת בווינט: …"ייתכן שבשבת בערב תחל עוד מערכת."
מה אפשר להבין מציון התאריך "בשבת בערב"? דתיים יכולים להבין שהכוונה לזמן שאחרי הדלקת נרות שבת, זה שחילונים קוראים לו "יום שישי בערב" ודתיים קוראים לו "ליל שבת" (או לפחות אמורים לקרוא לו כך). חילונים בוודאי יבינו שהכוונה למוצאי שבת. כך או כך, המונחים בעברית תקנית מדייקים מאוד כשהם רוצים להסביר לאיזה זמן בסוף השבוע מתכוונים: ליל שבת, מוצאי שבת. ו"ערב שבת" שמשתמשים בו לעתים בטעות כ"ליל שבת" הוא הזמן שלפני כניסת השבת. חנוך לוין אולי היה אתאיסט, אבל עברית תקנית הוא ידע. חבל שבווינט לא יודעים זאת.
תגובות
חנוך לוין תמיד היה יותר אינטיליגנטי מוויינט.
רגע לא הבנתי: ליל שבת, שבת בערב = שעות החושך אחרי כניסת שבת, ביום שישי של החילונים
ערב שבת = הזמן שלפני שבת גם כן ביום שישי
למעשה ערב שבת ושבת בערב שניהם מתרחשים בעצם ביום שישי שלנו, הבלתי דתיים?
זה באמת מבלבל.
ערב שבת – זה לא יום שִשי?
מוצאֵי שבת זה לא יום ראשון? ויהי ערב – ויהי בוקר.
ליל שבת זה הזמן שחילונים קוראים לו יום שישי בערב, וערב שבת הוא הזמן שלפני כניסת השבת. מי שטרח בערב שבת יאכל בשבת, הכוונה למי שעבד קשה לפני כניסת השבת. (זה יכול להיות גם מיום שישי בבוקר, לא חייב להיות ממש צמוד לכניסת השבת.) ובאופן כללי "ערב" זה הזמן שלפני. (נגיד, ערב הקמת המדינה, דברים כאלה.)
רגע, אין הבדל בין "שבת בערב" לבין "ערב שבת"? למה ש"שלישי בערב" מתרחש ביום שלישי ו"שבת בערב" יתרחש ביום שישי?
בטח שיש הבדל. ערב שבת זה הזמן שלפני הדלקת נרות. לפני כניסת השבת. ערב במובן של "לפני". אחר כך יש "ליל שבת" שזה מה שחילונים קוראים "יום שישי בערב". ומה שווינט התכוונו כשאמרו "שבת בערב" זה הערב שאחרי יום שבת. בעברית תקנית קוראים לזה מוצאי שבת.
ולשאלתך השנייה – כי ככה השתרש. כנראה משום שאנחנו לא מציינים בהדלקת נרות את כניסתו של יום שלישי, ולכן לא שמים לב שיום שני, לפי המקובל ביהדות, נגמר.
(אבל כן אומרים, במקרה של מסמכים רשמיים, כמו כתובה למשל, "אור ליום שלישי" אם נגיד, התחתנת ביום שני אבל החתונה היתה אחרי השקיעה.)
שלום,
למי שמעוניין, ראו שאלון בנושא משמעותם של כמה מושגי זמן בעברית המדוברת בפיכם ובפי הסובבים אתכם, בקישור זה:
https://forms.gle/NSD7iNLV529utrZSA